
Vad händer när sista macken slår igen?
Bensinmackarna har i årtionden haft en stabil kundkrets. Men när vägtrafiken elektrifieras kommer efterfrågan på bränslen att minska. Mackarna blir mindre lönsamma och riskerar nedläggning. Hur påverkar det tillgängligheten, inte minst för glesbygdsbor?
Den frågan studerar projektet Mackdöden – tillgänglighet i glesbygd när sista macken försvinner.
Syftet är att öka kunskapen om vad ett minskat behov av bränslen, i kombination med elektrifiering och satsningar på laddinfrastruktur, kan betyda för dem som idag är beroende av bilen och därmed också behöver en mack på inte alltför långt avstånd. Projektet vill också identifiera de möjliga styrmedel, stöd och åtgärder som kan behövas för en rättvis och smidig övergång till elfordon för den gruppen.
Visserligen ligger fordonsflottan i mindre tätorter och landsbygdskommuner långt efter i elektrifieringen och glesbygdens fordon är i medeltal äldre än städernas.
Börjar med kartläggning
Men den väntade utvecklingen är att bränslemackar kommer att läggas ner i större omfattning och att det slår olika beroende på vilken del av befolkningen du tillhör – resursstarka invånare kan antas ha lättare att byta till en ny bil, kanske en elbil, men alla har inte råd.
I projektet kartläggs dels nuläget för fordonsflotta, drivmedelsanvändning, bränslestationer och laddstationer i utvalda landsbygdskommuner och i riket, dels görs tre till fem fallstudier i landsbygdskommuner med låg andel elbilar och samtidigt långa avstånd till närmaste mack. Sådana finns oftare i norra Sverige. Samskapande dialog med kommuner, regioner och myndigheter, experter och medborgare är viktig för att ta fram sannolika framtidsscenarier och förslag till regelverk, styrmedel och andra åtgärder.
Projektet gör också internationella utblickar till grannländerna Norge och Finland som har liknande geografi med långa avstånd.
Projektfakta
- Projektnamn: Mackdöden – tillgänglighet i glesbygd när sista macken försvinner.
- Budget: 2,058 miljoner SEK
- Finansiär: Trafikverket.
- Samarbetspartner: Trivector Traffic (projektledning) och IVL Svenska Miljöinstitutet.
- Period: 2024 - 2026